Dansk/Ukrainsk musikdokumentar 'VITA'
Torsdag d. 24. oktober 2024 i Palads Biograf i København var der premiere på musikdokumentaren 'VITA - Voices of Life and Victory'.
Filmen følger den prominente ukrainske komponist Victoria Vita Poleva og hendes musikerkollegaer, der flygtede fra Ukraine på grund af den russiske invasion.
We Make Music 2024: Skaberkraft og fællesskab
I november 2024 samledes en gruppe talentfulde musikskabere til den fjerde udgave af We Make Music, en nordisk sangskrivningscamp for kvinder og kønsminoriteter. Med base i GL Musics studier i København arbejdede deltagerne intensivt med at skabe ny musik i et inspirerende fællesskab. Under ledelse af sangskriver og artist Nanna Bottos – og i samarbejde med MXD - Music Export Denmark – skabte campen et kreativt rum, hvor producere, sangskrivere og toplinere fra Danmark, Sverige og Island kunne udvikle deres musikalske udtryk og netværk på tværs af landegrænser. To etablerede artister, Iris Gold og Alexander Oscar, deltog i campen og bidrog med sparring og samarbejde i sessions.
Belarusiske Volny Chor, turné i Danmark
Fra 22.-24. august 2024 gæstede det belarusiske kor, Volny Chor tre lokationer i Danmark i henholdsvis København, Nykøbing Mors og Århus. Volny Chor optrådte med programmet Belarus Today, som informerer om tilfælde af forfølgelse af oppositionens stemmer mod Lukasjenkas regime i Belarus.
Summercamp 2024
9 unge internationale aktivister med russisk baggrund deltog i en sommercamp/ studietur i Danmark i august 2024 arrangeret af Association for World Education (AWE) og støttet af Wistifonden.
Repræsentation af det belarusiske diaspora ved Riga-dag
I august 2023 optrådte den belarusiske sanger Lavon Volski og det lettiske kor Frachori ved Riga-dagen. Både Lavon Volski og koret opførte belarusiske sange for at sætte fokus på det belarusiske sprog.
Filmfestivalen Northern Lights
Filmfestivalen Northern Lights blev i november afholdt både online og fysisk i Vilnius, Tallinn og Stockholm. Festivalen fremviste de nyeste film fra Nordeuropa, Baltikum og belarusiske filmskabere med fokus på mangfoldighed, frihed og lighed for belaruserne.
Voices of Future
Fotograf Martin Thaulow har portrætteret og interviewet en række ukrainere både i deres hjemland og flere europæiske lande. Det er blevet til særudstillingen ”Voices of the Future”. Udstillingen skildrer, ukrainernes vedvarende håb og drømme i en tid med usikker fremtid.
Terapihave i Kyiv
DKI har indgået et samarbejde med den anerkendte danske arkitekt Mikael Colville Andersen om at bygge et terapihave ved Europas største psykiatriske hospital i Kyiv – Pavlov Psykiatrisk Hospital. Hospitalet har givet
Vestbalkans vej ind i EU
Vi har produceret dokumentar, som engagerer unge til at reflektere over, hvordan lande på Vestbalkan kommer med i EU. Pga. Ukraine-krigens voksende betydning fokuserer materialet både på klimamæssige og sikkerhedspolitiske argumenter for udvidelse.
Kultur i en terrortid
Den kendte belarusiske digter, oversætter og YouTube-underviser, Andrej Khadanovich, imponerede de fremmødte med en spændende oplæsning af digte, musikalske indslag og engagerende diskussioner om kulturens rolle i en forandringstid.
BookBike DK-PL on Tour, Bornholm - Świnoujście
En specialbygget ladcykel fyldt med danske og polske bøger kørte rundt på Bornholm i Danmark og ned til Świnoujście i Polen for at fremme kulturudveksling mellem de to lande via litteratur og cykling på tværs af grænser.
Ingemandsland
Bogudgivelse: Krigen i Ukraine har ændret både de ukrainske og russiske befolkninger og deres syn på hinanden for bestandigt. Millioner af mennesker er drevet på flugt, de døde og sårede skal tælles i hundredtusinder. Ukrainekrigen bliver kaldt for Europas krig, men også uden for kontinentet, i Arktis, Kaukasus og Centralasien er alliancer under opbrud og militære løsninger på årtiers geopolitiske stridspunkter virker overhængende. Langs det russiske grænseland strækker sig nu både et fysisk og mentalt ingenmandsland, hvor tilhørsforhold, naboskab og sikkerhed er kastet op i luften for almindelige mennesker.
KREDENS: LIVE on tour
Projektet KREDENS: LIVE blev i oktober 2023 opført i Warszawa (JCC og Chopin Salon) i Polen i form af en visning af Jacob Dammas’ dokumentarfilm ”Kredens” med levende musik spillet af en dansk-polsk duo på accordion og cello, efterfulgt af instruktørsamtale om flugt, identitet og tilhørssted på tværs af generationer. I efteråret 2024 afholdtes et arrangement i København (Hans Egedes Kirke) med filmvisning og paneldebat mellem tre unge fra forskellige religioner samt publikum. Se mere på www.kredens.dk
Looking at the Sun With Closed Eyelids
Med støtte fra Wistifonden realiserede Copenhagen Photo Festival tre udendørsinstallationer med kunstnerne Alice Pallot, Cian Burke og Mark Duffy fra den europæiske vandreudstilling "On the Verge”, der er en del af festivalens internationale EU-samarbejde.
Debat og undervisning om Europas flygtningekrise
I efteråret 2023 har dokumentaristerne Steffen Stubager og Simon Johansen i samarbejde med Gyldendal som gæsteundervisere afholdt debatmøder og foredrag på 10 folkeskoler i Danmark om flygtningekrisen i Europa. Møderne er foregået primært i udskolingen i skoler fordelt over hele landet og har bidraget til oplysning om bl.a. de menneskelige konsekvenser ved forhold i krigsramte lande som Ukraine og i udviklingslande samt debat om Europas håndtering af flygtninge, derudover også refleksion over FN's Verdensmål.
Besættelsens Fanger
Med støtte fra Wisti Fonden blev det dokumentariske teaterprojekt ”Besættelsens fanger” opført på Teater FÅR302 i København i perioden 15/4 – 6/5 2023.
Forestillingen omhandlede palæstinenseres vilkår i israelske fængsler og havde således især fokus på menneskerettigheder.
Conference on the 30th anniversary of the dissolution of the Soviet Union
Konferencen blev afholdt i Fællessalen på Christiansborg, med 14 oplægsholdere fra Danmark, Rusland, Ukraine, Georgien, Belarus og Litauen. I blandt disse var Uffe Ellemann-Jensen, Martin Lidegaard samt fhv. premierminister for Litauen Andrius Kubilius.
Vidnesbyrd fra Ukraine
Dokumentaristerne Simon Johansen og Steffen Stubager har i samarbejde med Gyldendal og Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder rejst nær Ukraine for at producere webdokumentar om unge, ukrainske flygtninge.